Aanvullende rechtsbijstand bij uw autoverzekering: niet verplicht, wel onmisbaar!

14-07-24

In het dagelijks leven kunt u privé of zakelijk te maken krijgen met een conflict of een juridisch geschil. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ontslagprocedure, echtscheiding, lichamelijk letsel of materiële schade bij ongeval, onmin met een instantie etc. Wanneer u bij ons een rechtsbijstandsverzekering heeft afgesloten, kunt u rekenen op steun van onze specialisten.

Rechtsbijstand verzekering

Wanneer er een conflict is ontstaan, wordt eerst geprobeerd tot een schikking te komen. De twee partijen die een conflict hebben, maken samen een afspraak. Meestal wordt een vergoeding afgesproken. Dit voorkomt een rechtszaak. Mocht dit niet lukken, dan zijn de kosten voor een rechtszaak verzekerd.

Aanvullende rechtsbijstand bij uw autoverzekering

Daarnaast kunt u ervoor kiezen een rechtsbijstand af te sluiten als een aanvullende verzekering bij een hoofdverzekering zoals voor uw auto. In dat geval kunt u hier alleen een beroep op doen wanneer de gebeurtenis waardoor een mogelijk geschil ontstaat, samenhangt met de hoofdverzekering. Een voorbeeld daarvan is dat u een proces-verbaal wilt aanvechten dat u opliep terwijl u in uw auto reed.

Onpartijdigheid volgens de wet

De wet is zeer specifiek als het de combinatie auto- en rechtsbijstandsverzekering betreft bij dezelfde verzekeraar. Als verzekeraars dienen wij dan twee medewerkers aan uw casus te laten werken, namelijk één voor de rechtsbijstand en één voor de schade. Daarnaast moet onze polis vermelden dat u zodra u aanspraak maakt op rechtsbijstand een beroep kunt doen op een advocaat van eigen keuze.

Advocaat van eigen keuze via de OVB

Als u dan op zoek dient te gaan naar een geschikte advocaat, hoeft u niet lang meer te zoeken. De Orde van Vlaamse Balies (OVB) heeft namelijk onlangs haar site http://www.advocaat.be totaal vernieuwd, zodat u gemakkelijker de meeste geschikte advocaat kunt vinden. Op de site staan 10.000 Vlaamse advocaten vermeld. Via een hele reeks trefwoorden vindt u gemakkelijk de advocaat die het beste aansluit bij uw vraag. De site is bestemd voor zowel particulieren als bedrijven.

Meer weten?

Wilt u meer weten over rechtsbijstandsverzekeringen? Wij vertellen u graag over alle mogelijkheden, combinaties en voorwaarden. Onze jaarpremie kan zo maar minder bedragen dan het gemiddelde uurtarief van een advocaat dus maak snel een afspraak met ons, als u twijfelt over de status van uw dekkingen of een polis wilt afsluiten.