Kun je met geld extra levensgeluk kopen?

13-11-24

Whoever said money can’t buy happiness isn’t spending it right. Daarmee adverteerde Lexus een tijd terug. De autofabrikant leek daarmee een simpel antwoord te bieden op de vraag die velen zich stellen: hoe kun je je zuurverdiende geld gebruiken om er het meest van te genieten? 

Je weet dat er ergens een connectie moet zijn tussen geld en geluk. Als die er niet was, dan zou je dat overwerken ook wel overslaan. Waarschijnlijk ga je dan niet eens naar werk. Maar waarom ben je niet continu gelukkig met de promotie die je hebt gekregen of het huis met vijf slaapkamers dat je hebt gekocht? De relatie tussen geld en geluk is wat gecompliceerder dan het misschien lijkt. 

Geld en gevoel

Er is veel onderzoek gedaan naar de correlatie tussen geld en gevoel, bijvoorbeeld waarom mensen met veel geld het gevoel krijgen dat zij nog meer geld nodig hebben. Of waarom je slechts tijdelijk blij bent met de auto of smartphone die je zo graag wilde hebben. 

Echt geluk lijkt er in bovenstaande voorbeelden niet bij. Toch is het niet allemaal drama: geld kán helpen bij het vinden van geluk. En nee, je hoeft geen nieuwe Lexus te kopen om gelukkig te worden.

Voordat je het geluk kunt najagen, moet je wel eerst zien wat je al die tijd verkeerd hebt gedaan. 

 

Nooit tevreden

Eigenlijk zijn mensen nooit tevreden. We denken allemaal dat we gelukkiger zouden zijn met wat meer geld op zak. Maar als dat moment er eenmaal komt, dan blijk je helemaal niet veel gelukkiger dan voorheen.

Hoe meer geld je verdient, hoe meer geld je wilt hebben. Sterker nog: hoe meer je hebt, hoe minder snel je tevreden bent. Daar liggen enkele redenen aan ten grondslag. Allereerst overschat je hoeveel plezier je kunt halen uit een boel geld. Mensen passen zich van nature snel aan, bijvoorbeeld aan de omgeving.

Dat is ook de reden waarom je nooit helemaal voor lange tijd tevreden bent als je veel geld hebt. Je wordt gelukkiger wanneer je meer geld gaat verdienen, maar je raakt ook snel gewend aan je nieuwe financiële situatie. Of concreter: je raakt gewend aan die nieuwe auto of tv.

Wanneer het geluk omtrent je nieuwe tv afneemt, dan trek je daar vaak de verkeerde conclusies uit. Je vraagt je niet af of je geluk wel kunt kopen door middel van een nieuwe auto, maar je stelt jezelf de vraag welke auto je dan wel moet hebben om gelukkiger te zijn. En dan ga je weer op zoek naar een duurder, nieuwer model. 

Stress

Geld kan ook leiden tot meer stress. Verdien je veel, dan wil je vast een lekker ruimtelijk, groot huis met een grote tuin. Dit betekent vaak ook een langere reis van en naar werk, want huizen die voldoen aan je wensen zullen vaak niet in de stad zijn. Veel studies hebben aangetoond dat hoe leuk je je werk ook vindt, een lange reistijd kan op termijn vervelend worden.

Bovendien wijzen studies uit dat mensen zich vaak met elkaar vergelijken en de mate van geluk afzetten tegen die van anderen, met name die van personen die veel op je lijken. Denk aan collega’s, vrienden, maar ook aan buren.

Vergelijk twee mensen met dezelfde loon, waarbij de ene persoon in een rijke omgeving leeft en de ander niet. Dan zal de eerste persoon over het algemeen minder gelukkig zijn dan de ander. 

 

Hoe dan wel?

Als je toch wilt weten hoe je je geld kunt inzetten om gelukkiger te worden, dan moet je eerst begrijpen wat jou gelukkig maakt. Nieuw onderzoek toont aan dat hét geheim achter geluk de mensen om je heen zijn. Vrienden dragen voor een groot deel bij aan je geluk.

Het National Opinion Research Center (NORC) van de Universiteit van Chicago laat bijvoorbeeld zien dat degenen met vijf of meer goede vrienden zich in 50 procent van de gevallen gelukkiger voelen dan degenen met minder vrienden. Het geld zou je in dit opzicht kunnen gebruiken om een feestje te organiseren of regelmatig uit eten te gaan. Het maakt niet uit wat het is: zolang je maar investeert in vriendschappen. 

In ieder geval blijkt uit veel onderzoek dat dingen doen meer geluk brengt dan dingen bezitten. Ervaringen komen weer tot leven wanneer je erover nadenkt, ze verdwijnen niet. Je vakantie in Parijs was misschien niet helemaal wat je ervan verwacht had, maar wanneer je erop terugkijkt dan kan je brein de vervelende momenten eruit filteren waardoor alleen de mooie herinneringen overblijven. 

 

Ga voor ervaringen

Eigenlijk kun je het geld dat je uitgeeft bijna altijd verdelen in een ding, een ervaring of een beetje van beide. Een boek kun je zien als een ding als het ongelezen in je kast staat. Maar wanneer je in het boek duikt en helemaal opgaat in het verhaal, dan is dat weer een ervaring.

Wat iemand verstaat onder een ervaring verschilt van persoon tot persoon. Misschien is dat de sleutel. Mogelijk zijn mensen die uit alles dat zij kopen een ervaring kunnen halen het gelukkigst. Of het nu danslessen zijn of wandelschoenen.

Daarbij lijken mensen vaker gelukkig als zij naar een bepaald doel toewerken dan wanneer zij uiteindelijk het doel hebben bereikt. Ga op zoek naar je grenzen, mentaal of fysiek. Wil je graag gitaar leren spelen? Dan kun je dus wel gelukkig worden van geld, omdat je daarmee lessen kunt betalen of een gitaar kunt kopen.