Je hebt een financiële buffer om onverwachte kosten op te vangen, maar je wilt ook graag dat de rest van je spaargeld rendeert. Een optie is om te beleggen in levensverzekeringen zoals tak21, tak23, tak26 en tak44. Maar wat houden deze precies in? En wat zijn de verschillen tussen deze beleggingsopties?
Financiële buffer voor onverwachte kosten
Het is belangrijk om een financiële reserve aan te leggen om onverwachte kosten, zoals een kapotte auto of wasmachine, op te vangen. Een richtlijn is om 6 tot 12 nettomaandlonen op een spaarrekening te hebben voor snelle beschikbaarheid.
Meer rendement uit je spaargeld halen
Geld op een spaarrekening levert tegenwoordig nauwelijks nog rendement op. Sterker nog, door inflatie verliest je spaargeld jaarlijks aan waarde. Beleggen is een goed alternatief om je geld te laten groeien. Dit kan in vastgoed, goud, of via je verzekeringsmakelaar, met opties zoals tak21, tak23, tak26 en tak44. Niet zeker wat deze termen betekenen? We leggen het uit.
Welke beleggingsoptie past bij jou?
Je verzekeringsmakelaar kan je helpen kiezen tussen tak21, tak23, tak26 en tak44. De keuze hangt af van je beleggingsdoelen, je financiële kennis en situatie. Samen met je makelaar bepaal je jouw beleggingsprofiel, dat aangeeft welke optie het beste bij jou past.
Meerdere beleggingsopties combineren?
Je hoeft niet te kiezen voor slechts één optie. Je kunt verschillende beleggingsverzekeringen combineren. Je makelaar helpt je de beste mix te vinden.
Verschillen tussen tak21, tak23, tak26 en tak44:
- Tak21: Biedt een gewaarborgde rentevoet, eventueel aangevuld met een niet-gegarandeerde winstdeelname. Bij overlijden wordt de opgebouwde reserve uitgekeerd.
- Tak23: Belegt in één of meerdere fondsen. Je rendement hangt af van de prestaties van deze fondsen, met meer potentieel, maar ook meer risico.
- Tak26: Geen levensverzekering, maar een kapitalisatieproduct met een gewaarborgde rentevoet en mogelijk een winstdeelname.
- Tak44: Combineert tak21 en tak23 voor zowel veiligheid als potentieel hoger rendement. Bij overlijden wordt de reserve uitgekeerd.
Je makelaar kan je verder adviseren om de juiste keuzes te maken voor jouw financiële toekomst.