Ga je met een speed pedelec de baan op? Check eerst onze tips:

06-04-21

Rijd jij sinds kort met een speed pedelec of ben je van plan om je er een aan te schaffen? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van alle verplichtingen en voorwaarden. In onderstaande checklist geven we je alvast belangrijke informatie mee zodat je weet waarop je moet letten als je er met de speed pedelec op uit trekt.

Check of je wel met een speed pedelec mag rijden

Vooraleer je overgaat tot de aankoop van een speed pedelec is het uiteraard verstandig om eerst te checken of jij überhaupt wel de baan op mag. Om met zo’n elektrische fiets te mogen rijden, moet je immers minstens 16 jaar oud zijn én in het bezit zijn van een rijbewijs AM, A of B.

Check of je de juiste papieren bij de hand hebt

Net zoals je met de auto verplicht bent om een aantal officiële documenten bij te hebben, is dat ook het geval voor de speed pedelec. Er zijn 2 documenten die je als bestuurder te allen tijde bij de hand moet hebben. Namelijk, het gelijkvormigheidsattest en het inschrijvingsbewijs.

Check je verzekering

Als de trapondersteuning aangehouden blijft, ook bij snelheden boven 25 km/uur, is er geen speciale verzekering vereist. De familiale BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) is dan voldoende.

Als de speed pedelec zich autonoom kan voortbewegen zonder trapondersteuning, dan is een BA-verzekering bromfiets vereist. Voor meer informatie hieromtrent kan je contact opnemen met je verzekeringsmakelaar.

Check je nummerplaat

Elke bestuurder die met een speed pedelec de baan op gaat, is verplicht zijn of haar vervoermiddel te voorzien van een SP-nummerplaat en in te schrijven bij de DIV. De nummerplaat moet dus steeds aan je fiets bevestigd zijn op de openbare weg. Het kan zeker ook geen kwaad om af en toe eens te controleren of je nummerplaat nog wel stevig vasthangt aan je fiets en of hij nog goed zichtbaar is.

Check je fietshelm

Het dragen van een fiets- of bromfietshelm is verplicht. Logisch want met zo’n speed pedelec haal je snelheden tot 45 km/uur. Je fietshelm is conform EN1078 en moet de slapen en het achterhoofd beschermen. Omdat dit niet bij elke fietshelm het geval is, raden we je aan om hier extra aandacht aan te besteden bij de aankoop van je helm. Weet dat er fietshelmen in de markt zijn die speciaal ontworpen zijn voor de speed pedelec. Bovenop die extra bescherming bieden ze ook nog net iets meer comfort: minder geluidshinder bij hogere snelheden of de mogelijkheid om een headset te integreren.

Check de verkeersregels

Als je je op de openbare weg begeeft met een speed pedelec, ben je verplicht je te houden aan de verkeersregels voor bromfietsers. Het specifieke witte verkeersbord met het symbool van een bromfiets en de letter P is van toepassing op bestuurders van speed pedelecs.

Omwille van de hogere snelheid, zijn er ook beperkingen op wie je meeneemt met je speed pedelec. Je mag bijvoorbeeld geen kinderen vervoeren die jonger zijn dan 3 jaar. Wens je kinderen tussen 3 en 8 jaar te vervoeren, dan moet je een geschikt beveiligingssysteem installeren.

Houd je met al deze bovenstaande tips rekening, dan kan jij voortaan zorgeloos met je speed pedelec de baan op!