Zo hou je thuiswerken vol in tijden van COVID-19

08-09-20

De corona-crisis houdt ons jammer genoeg nog steeds in zijn greep. We blijven met zijn allen voorzichtig en waakzaam. Velen onder ons werken dan ook vanop afstand om de impact van het virus tegen te gaan. We geven je graag 8 tips waarmee je deze toestand nog beter doorkomt!

1. Beweeg

Blijf niet te lang stilzitten. Doordat je thuiswerkt moet je minder gaan overleggen met collega’s, klanten of leidinggevenden, je hoeft je niet te verplaatsen naar en in het bedrijfsgebouw. Op het eerste zicht handig, maar je merkt dat lichaamsbeweging nog meer in het gedrang kan komen. Las daarom toch momenten in waarop je jezelf verplicht even van je bureau weg te komen.

2. Zorg voor structuur

Ook voor thuiswerk zet je je wekker! Probeer op een vast tijdstip te beginnen, neem je middagpauze en tracht ook op hetzelfde tijdstip de werkdag af te sluiten.

3. Zorg voor een stimulerende omgeving

Laat je niet verleiden om vanuit je bed te werken. Misschien heb je geen extra ruimte thuis voor een kantoor, maar probeer toch een bureautje of tafel vrij te maken. Zorg voor een bureaustoel, een leeslampje, een wereldbol… of om het even wat dat jouw werklust aanwakkert!

4. Let op je gezondheid

Zorg voor een ergonomische zithouding en voor voldoende daglicht. Kies voor een gezond tussendoortje als fruit.

5. Stel (realistische) doelen

Leg een praktisch to-do lijstje aan zodat je niets vergeet, en misschien belangrijker nog, dingen kunt afvinken. Probeer geen 40 taken tegelijk te doen. Schrijf om je werkdag af te sluiten je doelen op voor de volgende dag.

6. Laat je niet afleiden

Laat je huisgenoten weten wanneer ze je wel of niet mogen storen. Probeer een stille ruimte te vinden waar je gezinsleden niet voortdurend moeten langskomen. Laat je huisdier niet in je kamer. De echte ‘die-hards’ kunnen nog verder gaan! Kan je de deurbel even uitschakelen of je telefoon voor privé zaken even aan de kant leggen?

7. Maar hou toch rekening

Vooral voor kleinere kinderen kan het moeilijk te begrijpen zijn dat je thuis bent maar geen aandacht kan geven. Maak duidelijk wanneer je samen een spelletje zal spelen of met hen bezig zal zijn. 

8. Hou contact

Alleen thuis werken kan best eenzaam worden. Bel of houd een conference call. Houd elkaar op de hoogte van vooruitgang. Praat dagelijks kort bij over het verloop van de werkdag. Bespreek je doelstellingen met het team. Applicaties zoals Zoom, Hangouts, Skype, Teamviewer en Microsoft Teams maken het je gemakkelijk om online samen te werken.